Dagexcursies vanuit Praag Reizen op maat

Burcht Karlstejn (1 dag, 30 km. van Praag)
De burcht Karlstejn, gesticht door Karel IV – Boheems en Duits koning en Roomse keizer, werd tussen 1348 en 1367 gebouwd in hoog-gotische stijl en vooral als versterking voor de bewaring van de keizerlijke kroonjuwelen en de heilige relikwieën. In de tijd van Rudolf II werd het kasteel renaissancistisch verbouwd en verkreeg het het huidige aanzien aan het einde van de 19e eeuw door architect J. Mocker. Zeer indrukwekkend zijn de oorspronkelijke trapsgewijs geplaatste afzonderlijke delen van de burcht. De burcht is uitzonderlijk door de versiering van de interieurs. In de vergulde kapel van het Heilige Kruis met glazende halfedelstenen vindt u een unieke galerie met 127 paneelschilderingen uit het atelier van Meester Theodorik. In de kapel van de Maagd Maria en de Heilige Catharina bevinden zich waardevolle fresco’s die eveneens uit de tijd van Karel IV dateren.
U kunt uit twee rondwandelingen kiezen die 50 tot 70 minuten duren. De ruimtes van de burcht worden gebruikt voor concerten en maatschappelijke manifestaties. Onder de burcht is een wassenbeeldenmuseum en een museum met Tsjechische kerststalletjes. Tegen het einde van september, begin oktober wordt het traditionele wijnfeest van Karlstejn gehouden. Het gebied van Karlstejn is een van de belangrijkste natuurreservaten en door toeristen het meest bezochte gebied in Bohemen.

Karlowy Vary (1 dag, 110 km. van Praag)
De in gebruikname van de helende thermale bronnen is verbonden aan de persoon van de Boheemse en Roomse keizer Karel IV en dateren uit 1350. Tegenwoordig bevat het grootste en op een na oudste kuuroord in de Tsjechische Republiek 12 warme bronnen die een temperatuur van 73ºC bereiken. De belangrijkste ontwikkeling werd doorgemaakt in de 18e eeuw met drinkkuren en badkuren. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het kuuroord wereldberoemd. Jaarlijks ontvangt het kuuroord 70-duizend gasten, 250 duizend toeristen en rond een miljoen bezoekers uit bijna 80 landen.
Het aanzien van de stad met zijn karakteristieke badplaatsarchitectuur ontstond in de 18e en 19e eeuw. In overdadig natuurschoon vindt men hier de late empirestijl, neorenaissance en Jugendstil. In het centrum van de stad bevindt zich het grootste gedeelte van de monumenten en attracties. De stad wordt doorkruist door toeristische wandelroutes, waarvan de lengte voor de Eerste Wereldoorlog 130 km mat en die tot op heden behouden zijn. Hierlangs liepen bekende personen (Albrecht van Waldstein, Goethe, Schiller, Beethoven, Brahms, Chopin, Mickiewicz, Peter de Grote, Marx, Dvorak, Zitek, e. a.). De stad is ook bekend door een van de oudste internationale filmfestivals (vanaf 1946), het glas van Moser en de productie van Boheems porselein, evenals de zog. 13de warme bron – de kruidenlikeur Becherovka. Tot de rijke cultuur van het kuuroord behoort een galerie, het gerenoveerde Stadstheater en een gevarieerd muziekleven.

Info aanvragen