Achtergrondinformatie Praag Reizen op maat

Achtergrondinformatie over Praag

Praag (Praha) is een van de populairste en romantischste toeristische bestemmingen in Europa geworden. Geen enkele Europese hoofdstad heeft zeshonderd jaar aan architectuur, zo volledig onaangeraakt door oorlogen of natuurgeweld. Praags rijke collectie aan gotische, barokke en renaissance gebouwen heeft de tand des tijds uitmuntend doorstaan. Het vertegenwoordigt een unieke collectie historische monumenten, gedomineerd door de op een heuvel gelegen Praagse Burcht (Hradcany). Het is een voorbeeld van alle artistieke stijlen en bewegingen. Het historische hart van de stad is gelegen op beide oevers van de Vltava rivier en omvat zes gedeeltes, voorheen onafhankelijk stedelijke gebieden, verenigd in de 18e eeuw. Deze gedeeltes heten: Stare Mesto (Oude Stad), Josefov (het bewaarde deel van de voormalige Joodse Stad, vandaag een gedeelte van de Oude Stad), Nove Mesto (Nieuwe Stad), Mala Strana (Kleine Zijde), Hradcany (Praagse Burcht) en Vysehrad. Natuurlijk zijn de meeste historische monumenten, museums en galerijen in deze delen te vinden.

De St. Vitus Kathedraal
De grootste en meest belangrijke kerk in Praag. Het religieuze hart van de Tsjechische Republiek. De gotische kathedraal, het spirituele symbool van de Tsjechische staat, werd gesticht in 1344 door Jan Lucembursky (Jan van Luxemburg) en zijn zonen Karel en Jan Jindrich (Jan-Hendrik) op de plaats van een voormalige Romaanse rotonde. De bouwwerkzaamheden verliepen onder leiding van Matthias van Arras (tot 1352) en Peter Parler (van 1356 tot 1399). De periode waarin de kathedraal is opgetrokken bestreek maarliefst 600 jaar en pas in 1929 werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Versierd met diverse kostbare kunstschatten omvat de kathedraal de St.-Wenceslas kapel en de crypte met de graftomben van Boheemse koningen. De kroonjuwelen zijn hier eveneens in bewaring gegeven. Een van de interessantste delen van St.-Vitus is de Gouden Poort, ofwel Parte Aurea, de hoofdingang waardoor tot de 19e eeuw koningen binnentraden op hun kroningsdag. Boven de ingang bevindt zich een mozaïek met een afbeelding van het Laatste Oordeel. Verder is de akoestiek uitzonderlijk door de schitterende hoge welvingen.

De burcht Hradcany
Deze burcht is al eeuwenlang het symbool van de Tsjechische geschiedenis. Na 894 werd het de zetel van de oudst regerende Boheemse dynastie van het Premyslid huis. Een nationaal cultureel monument en het symbool van een meer dan een millennium durende ontwikkeling van de Tsjechische staat. Sinds de oprichting in de 9e eeuw is de burcht onderhevig geweest aan voortdurende ontwikkelingen in de laatste elf eeuwen. Het is een monumentaal complex dat geestelijke, verdedigende en commerciële gebouwen in de meest uiteenlopende architectonische stijlen en periodes omvat. Het totale complex meet, inclusief de drie binnenplaatsen, 45 hectaren. Oorspronkelijk was Hradcany de residentie van Boheemse prinsen en koningen, maar sinds 1918 is het de zetel van de president.

Gouden Straatje
Een straatje in Hradcany met schitterende 17e eeuwse huizen, ook wel bekend als de Goudmakers Straat. Dit is zondermeer een van de  populairste attracties in Hradcany. Kleine huisjes die samengepakt zijn onder de wandelpaden op de kasteelmuren geven hier een romantisch achterdoek. Volgens de legende is dit de straat waar alchimist Rudolf II probeerde zowel het geheim van het eeuwige leven, alsmede het maken van goud te ontdekken. Wat een feit is, is dat de beroemde Tsjechische dichter Frans Kafka leefde en werkte op nummer 22. Hier bevindt zich nu een kleine expositie en een Kafka-georiënteerde boekenwinkel.

De Tynkerk
Deze kerk werd in 1385 gesticht, in een tumultueuze tijd waarin ‘ketterse’ Hussieten werden afgeslacht door de heersende Romeinse katholieken. De vele torenspitsen van de historische Tynkerk domineren het oude stadsplein. De bouwwerkzaamheden van de romaanse/vroeg-gotische kerk startten in 1365, toen Duitse kooplieden fondsen verstrekten voor een basiliek, die dienst zou doen als hun belangrijkste kerk. De voorzijde stamt uit 1390. De westkant werd pas opgericht na de Hussitische oorlogen van 1485; de zuidtoren werd gerealiseerd in 1390. De Tynkerk heeft altijd een vooraanstaande rol gespeeld in de geschiedenis van Bohemen en het was de belangrijkste Hussitische kerk in de 16e eeuw. Binnen bevinden zich vele mooie beeldhouwwerken uit de pre-Hussitische periode. De kerk kan betreden worden via de Staromestské Namesti via de zuilengalerij van de Tynschool. Het meest opmerkelijke aspect van dit gebouw, gebruikt als school van de 14e tot in de 19e eeuw, is de gotische welving.

De Karlsbrug
Dit is Praags bekenste monument. De oudste brug van centraal Europa met vele expressieve beelden gemaakt door beeldhouwers Braun, Brokoff en Kohl. De brug is kleurrijk, met diverse verkopers (van houtsnijwerk, juwelen en schilderijen), straatmuzikanten en poppenspelers. De Karlsbrug is de oudste Praagse brug, gebouwd op de exacte locatie van de Judithbrug, die bij een overstroming in 1342 zwaar beschadigd raakte. Het starten van de bouw van de Stenenbrug (of Praagbrug), sinds 1870 in het bezit van zijn huidige naam, gebeurde onder het bewind van Karel IV in 1357. Volgens de meest recente onderzoekingen begon de bouw onder leiding van Meester Otto en eindigde deze onder Peter Parler in 1402. Beide einden van de brug zijn versterkt door torens (de Oude Stad Brug Toren en de Kleine Zijde Brug Toren). Tussen 1638 en 1928 zijn ongeveer dertig beelden en beeldgroepen van heiligen geplaatst op de pijlers van de brug (M.Braun, F.M.Brokoff, etc.). De lengte van de Karlsbrug bedraagt 515 meter; de breedte bedraagt 10 meter.

Het oude stadsplein
Het oudste en belangrijkste plein in het historische Praag stamt uit de 12e eeuw. Bezoek zeker de astronomische klok (Orloj), stammend uit 1410, en bekijk de mechanische prestaties van de twaalf apostelen. Oorspronkelijk uit de 12e eeuw, heeft dit plein vele evenementen meegemaakt. Naast de Oude Stadshal en de Onze Lieve Vrouwe Tynkerk bevinden zich hier nog meer kenmerkende gebouwen. De belangrijkste zijn de barokke St.-Nicolaaskerk (K.I.Dienzenhoffer, 1732-1735), het rococo Goltz-Kinsky paleis met diverse collecties, de Stedelijke Galerij (stammend uit de 14e eeuw) met tal van exhibities en het gedenkteken van Jan Hus, ontworpen door Ladislav Saliun (1915), op de plaats waar op 21 juni 1621 27 mannen werden geëxecuteerd.

Joods Praag
Joods Praag – Josefov – Interessante locaties hier zijn de ceremoniële hal, het joods museum, het joods stadhuis, de Klausen synagoge, de Maisel synagoge, het oude joodse kerkhof, de oud-nieuw synagoge en de Spaanse synagoge. Josefov was ooit de grootste Joodse gemeenschap in Europa, met een rijk en gevarieerd verleden dat terug gaat tot de 10e eeuw. De wijk bestrijkt het gebied tussen het Oude Stadsplein en de Vltava rivier. Na de terreur van de nazi’s deden de communisten er weinig aan de rechten en mogelijkheden van de hier nog levende joden te herstellen. Velen emigreerden dan ook naar de VS of andere Europese landen. Vandaag de dag wonen hier nog slechts 1500 joden. Toch is en blijft Josefov een fascinerend deel van Praag, met zeven synagogen, het oude joodse stadhuis (midden-16e eeuw) en opmerkelijke oude joodse kerkhof met de graftombe van rabbi Low. In de Klaus synagoge (1680) worden oude joodse manuscripten en boekdrukken tentoongesteld. De uit 1475 stammende Pinkas synagoge gedenkt de joodse slachtoffers uit de tweede wereldoorlog. In de Maisel synagoge zijn zilveren voorwerpen uit verschillende Tsjechische synagogen te zien. De oud-nieuw synagoge is de oudste nog bestaande Europese synagoge, gebouwd in de gotische stijl van de 13e eeuw. Zowel het interieur als exterieur zijn ook nu nog in oorspronkelijke, rijkelijk versierde staat. Het is de belangrijkste synagoge voor de joodse gemeenschap in Praag.

Info aanvragen