Macedonië - hart van de Balkan Reizen op maat

Macedonie – in het hart van de Balkan

Macedonië is een klein, bergachtig Balkanland, ingesloten door Albanië, Servië, Kosovo, Bulgarije en Griekenland. Wie er voor het eerst kennis mee maakt kan niet anders dan verrast zijn. Dit vanwege de prachtige natuur, de onverwachte rijke cultuur, de vele kerken, kloosters en moskeeën en de buitengewoon vriendelijke bevolking.
 
Dag 1 Aankomst in Skopje - Mavrovo
Aankomst op het vliegveld van Skopje en transfer naar het nationale park van Mavrovo. Onderweg naar Mavrovo korte stop in Tetovo voor een bezoek aan de beroemde Aladzha-moskee. Diner en overnachting in Mavrovo.
 
Dag 2 St. Jovan Bigorski klooster - het meer van Ohrid
Onze reis zet zich voort langs de rivier Radika tot aan het mystieke St. Jovan Bigorski klooster. Bezichtiging van het klooster en aanliggende kerk met één van de meest waardevolle iconostases van Macedonië. Via de prachtige weg langs het meer van Debar en de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, wordt de tocht voortgezet naar Ohrid. Aankomst en inchecken in hotel Gorica dat uitkijkt over het Meer van Ohrid. De rest van de dag is vrij om te genieten van het meer van Ohrid en om uit te rusten. Diner en overnachting.
 
Dag 3 Rondleiding door Ohrid
De dag is gereserveerd voor een bezoek aan de stad Ohrid, we bezichtigen de historische bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheden van Ohrid. Het beroemde, door Unesco als Werelderfgoed erkende, centrum van de stad staat vandaag centraal. Gelegen aan het 287 m diepe meer van Ohrid biedt de stad een karakteristieke architectuur, Byzantijnse 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s. Vervolgens een bezoek aan de belangrijkste kerken en bezichtiging van de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Diner en overnachting in hotel Gorica. Het eerste wat de Nederlandse toerist in Ohrid opvalt, is een klein monument aan het begin van het wandelboulevard. Een eerbetoon aan de Nederlander Bob Spoelstra, beter bekend als A. den Doolaard, die met zijn Balkanromans ("De bruiloft van de 7 zigeuners", "Herberg met het hoefijzer") in de jaren '30 Ohrid en omgeving en een deel van Macedonië op de kaart heeft gezet. Gevolg: een stroom van vaderlandse toeristen, wier aantal vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog aanzwol tot soms wel 20.000 per jaar. Geen wonder dat in het Macedonië van vandaag Nederlanders nog altijd graag geziene gasten zijn, al ligt hun aantal nu beduidend lager.
 
Dag 4 St. Naum klooster - Trpejca
Na het ontbijt een bezoek aan het klooster van St. Naum, één van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier de Zwarte Drim. Na het bezoek aan het klooster is er een lunch in het kleine vissersdorpje Trpejca. Vrije tijd om te genieten van het kristalheldere water van het meer. Laat in de middag gaan we terug naar ons hotel, diner en overnachting.

Info aanvragen