Achtergrondinformatie Vilnius Reizen op maat

Vilnius is de stad met verborgen schoonheid. Ideaal voor een weekendje weg, jubileumreis, groepsreis of incentive. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk hieronder alvast naar de must see's:

Kathedraal
De eerste christelijke kerk in Vilnius. De eerste christelijke kerk zou hier in 1251 zijn gebouwd door groothertog Mindaugas. De huidige constructie vindt zijn oorsprong in 1419, maar heeft diverse branden en renovaties meegemaakt. Het grootste deel van de huidige bouw stamt dan ook uit de periode tussen 1769 en 1820. De architect Stuoka-Gucevicius bouwde de kathedraal in de Frans-Classicistische stijl van het moment. In 1950 sloten de Sovjets de kathedraal en maakten er een tentoonstellingsruimte van. In 1990 werd het weer een katholieke kerk. In 2002 werd de vrijstaande klokkentoren nog voorzien van een zestal nieuwe klokken.

Dageraadpoorten
De 16e eeuwse Dageraadpoorten maakten oorspronkelijk deel uit van de stedelijke verdedigingswerken en waren een onderdeel van de stadsmuren. Karmelieten bouwden een kapel in de poorten om een een afbeelding van Maria te plaatsen. Het interieur van deze kapel werd in 1829 in de neo-klassieke stijl ingericht en is absoluut de moeite van het bekijken waard.

Hoger Kasteel Museum
Ontdek de geschiedenis van Vilnius. In 30 seconden brengt een moderne spoorverbinding u naar de top van de westelijke toren waarna u een adembenemend uitzicht hebt over de stad. U kunt natuurlijk ook de 78 treden van de trap trotseren. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar het werd herbouwd in 1419 door groothertog Vytautas, na de grote brand in Vilnius. In 1610 werd het een gevangenis voor de heersende klassen en tijdens de Russische bezetting tussen 1655 en 1661 werd een behoorlijk deel van de toren en muren vernietigd. Pas in 1930 werd er begonnen met de eerste restauratiewerkzaamheden. Nu is het aanwezige museum een absolute aanrader, met tal van items uit het roemruchte verleden van het Hoger Kasteel.

KGB Museum
De voormalige KGB-gevangenis. De grimmige cellen en kamers in de kelder van het voormalige KGB-gebouw herinneren aan de duizenden Litouwers die hier zijn ondervraagd voordat ze naar Siberië werden gedeporteerd. Hun namen staan in de muren gekerfd. In de cellen verbleven soms 20 gevangenen tegelijk. Rondleidingen worden door een voormalige gevangene gegeven, maar u kunt uw eigen weg hier ook vinden door de duidelijke Engelstalige borden. De executieruimte, waar gevangenen werden vermoord tot in 1963, geven een macaber beeld en zijn niet voor iedereen even makkelijk te bekijken.

Lager Kasteel Museum
Dit is de voormalige residentie van de groothertogen van Litouwen. Het Lager Kasteel is een van de interessantste archeologische sites in Litouwen. Het biedt een goed beeld op de overblijfselen van het elegante 16e eeuwse verblijf van de groothertogen, die hier 300 jaar hun verblijf hadden. In de 19e-eeuw werd het paleis verwoest. De rondleidingen in het Engels bieden u een duidelijk beeld op de historie en de evolutie van het verblijf tussen de 13e en 16e-eeuw. Onlangs werden hier nog 62 fraaie zilveren munten gevonden, stammend uit 1387-1400. Sommige van deze munten tonen het hoofd van Jogaila en dit maakt ze tot de oudste munten met een afbeelding van een heerser.

Info aanvragen