Achtergrondinfo Tallinn Reizen op maat

Achtergrondinformatie over Tallinn

Tallinn is de sprookjeshoofdstad van Estland. Deze dromerige stad is meer dan duizend jaar geleden gesticht als handelshaven. Toen beschermden de stadsmuren de stad en driekwart van deze muren bestaat nog steeds. Wandelend door de oude binnenstad lijkt er overal wel een smal steegje, klein kerkje of gezellig terras zichtbaar.

In de oude binnenstad blijkt de overvloed aan architectonische monumenten. Het stadhuis uit de 14e en 15e eeuw is het oudste van Noord-Europa. Een mooi uitzicht over de stad hebt u vanaf het Toompean Kasteel, bovenop een rots. Het Kadriorg Park biedt ontspanning en recreatiemogelijkheden. In het park staat het paleis dat voor tsaar Peter de Grote is gebouwd. Het Openlucht Museum biedt bezoekers een beeld van het leven uit de voorbije eeuwen.

Het unieke van de oude binnenstad van Tallinn ligt in het compleet gepreserveerde karakter van de middeleeuwse constructie. Sinds 1997 staat het oude stadshart dan ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

We bieden u de meest romantische hotels in Tallinn, gelegen in het centrum…

Bovenal, geniet van uw weekend! We hopen dat onze service bijdraagt aan een herinnering die een leven lang meegaat…

Stadhuisplein
Dit plein is al eeuwen in gebruik als marktplaats, beursterrein en ontmoetingsplaats. Het plein voor het stadhuis fungeerde al als marktplaats voordat het stadhuis werd gebouwd. Voor zowel feesten als executies is het plein gebruikt. In het heden had het plein een vooral sociale functie, met terrasjes in de zomer, openluchtconcerten, markten en handwerkbeurzen. Sinds 1411 is het plaatsen van een enorme kerstboom hier al een traditie. De kerstmarkt biedt dan aanvullende sfeer en mogelijkheden de leukste kerstgeschenken te kopen. Het Stadhuisplein is ook het traditionele centrum van de Oude Stadsdagen, een moderne versie van het middeleeuwse carnaval. Tradities uit die tijd worden dan getoond, zoals het riddertoernooi, parades, kleiduivenschieten en de verkiezing van de ‘mei-graaf’. De straten en pleinen van de stad zijn gevuld met muziek, dans, theater, tentoonstellingen en beurzen.

Tallinn's stadhuis
Tallinn’s laat-gotische stadhuis is een beroemd symbool van de stad, erkend vanwege zijn eerbiedwaardige en unieke architectuur. In het begin van de 13e eeuw werd het stadhuis gebouwd op het centrale plein. Tussen 1402 en 1404 vonden aanzienlijke reconstructies plaats. De buitenkant die we ook nog vandaag kennen stamt uit die tijd.  De tweede verdieping was en is de belangrijkste verdieping. Hier zijn de burgerzaal, raadszaal, keuken en kanselarij gevestigd. Feestelijke recepties en ontvangsten vinden hier plaats, evenals concerten in een middeleeuwse stijl. In de kelder bevindt zich een imponerende expositieruimte, open voor het publiek.

Stadsraad Apotheek
Deze apotheek is een van de oudste, nog functionerende apotheken in heel Europa. In 1422 werd de apotheek, gelegen op een hoek van het stadhuisplein, voor het eerst beschreven in historische documenten. Waarschijnlijk is zij echter ouder. Naast medicijnen werden hier ook andere goederen verhandeld. De afgelopen eeuwen is de Stadsraad apotheek slechts weinig veranderd, maar er worden nu wel moderne medicijnen verkocht. Middeleeuwse medicijn ingrediënten als vleermuispoeder en slangenhuid zijn niet meer verkrijgbaar. Een fijn gekruide wijn, al eeuwen beroemd, is wel te koop.

St. Olaf Kerk
In de middeleeuwen was de St. Olaf Kerk de hoogste kerk van Europa. De eerste beschrijvingen over deze kerk komen uit 1267. Er is weinig bekend van de vroege jaren van de in gotische stijl gebouwde kerk, maar wellicht stond er op deze locatie al een kerk in de 12e eeuw. De Noorweegse koning Olav II Haraldson, beschermheer van de handelaren op zee, gaf zijn naam aan de kerk. In ongeveer 1500 bereikte het gebouw een hoogte van 159 meter (nu 123,7 meter), waarmee het ‘s werelds hoogste gebouw van zijn tijd werd. De motivatie om een dergelijk hoog bouwwerk te bouwen ligt waarschijnlijk in de strategische voordelen. Als maritieme uitkijkpost kon ver over zee worden uitgekeken. Wel was er voortdurend risico, want de toren is drie keer geraakt door de bliksem en de kerk brandde drie keer af, waarbij het vuur zichtbaar was tot in Finland, aan de overkant van de Finse Golf. In 1547 bezocht een groep acrobaten Tallinn. Zij maakten een touw vast aan de hoge toren van de kerk en voerden adembenemende stunts uit, tot groot genoegen van het verzamelde volk.

Tallinn's stadsmuren
In de 16e eeuw was Tallinn’s defensiesysteem een van de meest ontwikkelde in Noord-Europa. Middeleeuwse forten ontstonden tijdens de ontwikkeling van de middeleeuwse stad aan het eind van de 13e eeuw en omsloten de stad als een gesloten verdedigingszone. Een paar eeuwen later behoorden deze verdedigingswerken tot de beste van Europa. De muren zijn drie meter dik, zestien meter hoog en vier kilometer lang. De stad wordt door deze muren en zijn 46 torens volledig omsloten. Nog twee kilometer van deze muren is intact, evenals 26 torens. Drie torens en een stuk van de muur die de oude stad omringen zijn open voor het publiek. Iedereen met een zucht naar avontuur kan deze bezoeken.

Kiek in de Kök
Kiek in de Kök was de meest krachtige kanontoren van het 16e-eeuwse Noord-Europa en een grootmacht aan de Baltische kust. De ronde kanontoren, gebouwd in het tweede deel van de 15e eeuw, heeft een doorsnee van 17 meters. De hoogte is 38 meter en de muren zijn maarliefst vier meter dik. De toren was hoog genoeg voor de wachtposten om in de keukens van de naburige gebouwen te gluren. Vandaar de naam “Kiek in de Kök”, wat zich vrij makkelijk laat vertalen naar “kijken in de keuken”! Tijdens de Livonische oorlog van 1558-1583 werd de toren deels verwoest, maar stortte niet in. Meerdere malen is de toren herbouwd. Tot in de 20e eeuw diende de toren als opslag van ondermeer buskruit. Zowel de binnen– als buitenkant zijn gerestaureerd na hun 16de eeuwse verschijning.
Kiek in de Kök, gelegen op de Toompea heuvel, is het meest krachtige verdedigingswerk in de Baltische regio. Het is nu een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Tallinn, verspreid over drie etages. De meest belangrijke militaire gebeurtenissen tussen de 13e en 18e eeuw zijn eveneens beschreven. In de buitenmuur zitten nog steeds ijzeren kanonskogels uit de tijd van de Russische tsaar Ivan IV!

Neitsitorn
In de middeleeuwen diende Neitsitorn als gevangenis voor prostituees. De ‘maagdentoren’, aanschouw de ironie, is gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw, samen met de stadswallen. Meerdere malen is de toren verwoest of beschadigd en meerdere malen is zij weer opgebouwd. Nu is het een café met een schitterend uitzicht over de oude binnenstad van Tallinn.

Grote Kustpoort en dikke Magraret
De Grote Kustpoort (Suur Rannavärav) en Dikke Margaret (Paks Margareeta) zijn gebouwd als verdedigingswerken aan de zeezijde van de stad, nabij de haven. Ook diende zij bezoekers vanaf zee te imponeren. Tijdens de bouw van de poort aan het begin van de 16e eeuw werd de kanontoren Dikke Margaret toegevoegd. De ronde toren, met 155 schietgaten, een doorsnee van 25 meters en een hoogte van 20 meter, was gebouwd om de haven te beschermen. De naam komt van het feit dat het inderdaad de ‘dikste’ toren van de stad is. Hier zijn wapens en buskruit eeuwenlang opgeslagen, ook diende Paks Margareeta als gevangenis. Dikke Margaret huisvest nu het maritiem museum. Het panoramaterras op het dak biedt een fraai uitzicht op de oude stad en baai.

Viru Poorten
De Viru Poorten zijn gebouwd in de 14e eeuw, maar de torens die nu nog bestaan zijn slechts een klein deel van wat zich hier oorspronkelijk bevond. Deze poorten zijn het oostelijk deel van de stadsmuur. De oorspronkelijke toren bij deze poorten is gebouwd tussen 1345-1355. Vandaag is Viru een belangrijke ingang bij het stadhuis, leidend naar de oude stad via de Virustraat, een belangrijke winkelstraat, met daarnaast veel leuke restaurantjes.

Toompea Fort
Het Toompea fort is één van Estland’s oudste en meest imponerende architectonische bouwwerken. Dit fort is in de 13e en 14e eeuw gebouwd en gelegen aan de steile kust, 50 meter boven zeeniveau. Het is een van de meest krachtige symbolen van heersende macht. Nu zetelt het parlement hier. In de zuidwestelijke hoek van het fort bevindt zich Lange Hermann, gebouwd aan het eind van de 14e eeuw. De naam van de toren is afgeleid van de Duitse uitdrukking “Lange Hermann”, ofwel “lange soldaat” of “chef” en komt van de vertellingen over de geliefde middeleeuwse held Hermann. Een dergelijke naam werd doorgaans gegeven aan de meest imponerende toren in een fort. De vlag van Estland wappert op de top van de 48 meter hoge toren.

Koepelkerk
De Koepelkerk is de belangrijkste Lutheraanse kerk in Estland en één van de drie nog in gebruik zijnde middeleeuwse kerken. Het huidige uiterlijk van de Koepelkerk is het resultaat van veel herbouw. De oorspronkelijke houten kerk is waarschijnlijk opgetrokken op de Toompea heuvel in 1219 en werd voor het eerst beschreven in 1233. De bouw van de stenen kerk begon tien jaar later. De torenspits stamt uit de barokperiode en een enkele kapel is zelfs jonger. Diverse grafstenen stammend uit de 13e tot 18e eeuw bevinden zich in de kerk, evenals grafschriften van edellieden uit de 17e tot 20e eeuw. Diverse beroemdheden uit de rijke Estse geschiedenis zijn hier begraven. In een van de graven ligt Otto Johan Tuve, landheer van Edise, Vääna en Koonu. Hij stierf in 1696 na een leven vol drank, vrouwen en liederen. Toen hij stervende was kreeg hij berouw en vroeg om begraven te worden op de drempel van de Koepelkerk, zodat de godvrezende mensen, knielend op zijn graf bij binnenkost, zijn ziel uiteindelijk konden redden na een leven vol zonden...

Alexander Nevski Kathedraal
De Alexander Nevski Kathedraal is Tallinn’s grootste koepelkathedraal. De grote, rijkelijk gedecoreerde orthodoxe kerk is in 1900 gebouwd op de Toompea heuvel toen Estland deel uitmaakte van het Russische tsarenrijk. De architect was Mikhail Preobrazhenski uit St.-Petersburg. De kerk is gewijd aan de Prins van Novograd, Alexander Yaroslavitz Nevski, die de beroemde ijsoorlog op de oevers van het Peipsimeer op 5 april 1242 leidde, waarbij de Germaanse oostelijke opmars werd gestuit. De goed onderhouden kathedraal is het grootste heilige orthodoxe bouwwerk in Tallinn. Voorheen bevond zich een tuin ter nagedachtenis aan Martin Luther op deze plek. De 11 klokken van de kathedraal spelen in een schitterend ensemble voor diensten. De grootse klokken wegen 15 ton. Het interieur, versierd met mozaïeken en iconen, is een bezoek meer dan waard.

Dominicaans Klooster
Het St.-Catherina Dominicaanse klooster is het oudste klooster in Tallinn. Het klooster werd opgericht in 1246, met de structuur van een typisch katholiek klooster. Het meest imponerende gebouw is de kerk. De St.-Catharinakerk heeft haar huidige vorm in de 14e eeuw bereikt en in oppervlakte was het de grootste kerk van de binnenstad van Tallinn. Vanaf het begin van zijn bestaan bevond zich ook een onofficiële school op het terrein. Het St.-Catherina klooster is meerdere malen uitgebreid en herbouwd, het meest recent in de 16e eeuw. De reformatie in 1525 luidden het eind van de activiteiten van de monniken in. Zij werden verbannen en in 1531 brandde de verlaten en geplunderde kerk af. Een aanzienlijk deel van de overblijfselen is in het heden in gebruik voor exposities en concerten.

St. Catherina Doorgang
De St.-Catherina Doorgang (Katariina Käik) verbindt de Venestraat met de Müürivahestraat. Een deel van de resten van de St.-Catherinakerk is hier zichtbaar. Gebouwen uit de 15e tot 17e eeuw bevinden zich aan beide kanten. In 1995 werd de doorgang feitelijk opnieuw ontdekt en gerestaureerd, waarbij het middeleeuwse karakter behouden bleef. Open studio’s van handwerkslieden zijn hier gevestigd en bezoekers kunnen dagelijks artiesten en vaklui aan het werk zien. De verschillende ambachten en demonstraties hebben gemeen dat ze allemaal in een open ruimte gepresenteerd worden, zodat de bezoeker het proces van het begin tot aan het eindproduct kan zien.

Niguliste Museum / Concertzaal
De St.-Nicolaas Museum/Concertzaal heeft drie van de vier meest belangrijke middeleeuwse kunstwerken in Estland tentoongesteld.
Duitse handelaren van het eiland Gotland hebben de kerk gebouwd in naam van St.-Nicolaas, de beschermheer der zeevarenden. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw, was deze kerk een echt fort. Gedurende de eeuwen hierna werd het gebouw structureel verbeterd en uitgebreid. De St.-Nicolaaskerk was de enige kerk die tijdens de reformatie van 1523 ongeschonden bleef. Het slimme hoofd van de orde had gesmolten lood in de sloten van de kerk gegoten en de woedende meute kon de kerk daarom niet in. Tijdens de bombardementen van 1944 raakte de kerk echter zwaar beschadigd. Na de wederopbouw raakte de kerk opnieuw gehavend in 1982, dit keer door een brand. Door restauratie is alles weer hersteld in de oorspronkelijke glorie. Het zeldzame altaar toont schilderijen, gemaakt door Herman Rode in 1482, die het leven van St.-Nicolaas afbeelden. Het laat-15e eeuwse Maria-altaar komt uit Brugge. Het komt uit de werkruimte van Hans Memling, de meest belangrijke kunstenaar uit die tijd in Brugge.

De Kerk van de Heilige Geest
De Kerk van de Heilige Geest is het enige heilige gebouw uit de 14e eeuw in Tallinn dat in zijn oorspronkelijke vorm is bewaard gebleven. De simpele, nederige kerk was al in 1360 gereed en slechts de barokke toren is later toegevoegd. De kerk is verder volledig origineel. Johann Koell, een pastoor van de Kerk van de Heilige Geest, is waarschijnlijk de auteur van het eerste Estse boek, een catechismus, in 1535. De torenklok, vervaardigd in 1433, was de oudste klok in Estland. Helaas raakte deze zwaar beschadigd tijdens een brand in 2002. De geschilderde klok op de voorgevel is de oudste publieke tijdsmelder in Tallinn. Het interieur is rijkelijk versierd met fraaie houten beelden uit de gotische tijd. Het altaar is in 1483 door Berndt Notke gebouwd en is een van de meest kostbare middeleeuwse werken in Estland.

Deense Koningstuin
De Deense Koningstuin bevindt zich naast de Toompea heuvel. Oude legendes vertellen dat de Denen hun nationale vlag in Tallinn ontvingen. Toen zij bijna op het punt stonden om de oorlog op 15 juli 1219 te verliezen, werd de vlag hen vanuit de lucht aangereikt, waarna het tij ten gunste keerde. De Deense overwinning resulteerde in honderd jaar Deense overheersing in Tallinn en noordelijk Estland. Elke zomer wordt Danneborg Dag gevierd in de nieuw gerenoveerde romantische tuinen.

Huis van het Broederschap der Zwarthoofden
Het Huis van het Broederschap der Zwarthoofden is zowat het enige nog bewaard gebleven gebouw uit de renaissanceperiode van Tallinn. Het broederschap ontstond in 1399 en bond jonge, vrijgezelle handelaren voordat ze werden geaccepteerd door het grote gilde. Ook buitenlandse handelaren die niet permanent in Tallinn verbleven konden zich aansluiten. De naam is afkomstig van hun patroon, de zwarte St.Mauritius, een vroege christelijke martelaar die in 280-300 in Zwitserland stierf. Zijn hoofd is de mascotte van het wapen van de broederschap. In 1940 verlieten de laatste leden van het Broederschap der Zwarthoofden Tallinn. De eerste bewijzen van het bestaan van het gebouw dateren uit de 14e eeuw. In de eerste helft van de 16e eeuw kochten de Zwarthoofden het pand en bouwden een nieuwe hal met een boogloos plafond. Rond 1597 volgde een nieuwe, ingrijpende verbouwing. Toen werd de voorgevel in Nederlandse renaissance-stijl gebouwd, met veel schitterende versieringen. De voordeur, één van Tallin’s meest aansprekende deuren, stamt uit 1640. De laatste renovatie vond plaats in 1908, maar dit keer betrof het alleen de interieurs, die een neo-klassiek karakter kregen.

Info aanvragen