Mysterie van Bugarije Reizen op maat

Het Mysterie van Bulgarije

Bulgarije - een land met werkelijk oneindig veel bezienswaardigheden. Prachtige natuur, witte zandstranden en culturele verscheidenheid zorgen voor grote afwisseling en bieden eindeloze mogelijkheden! Bulgarije, op de grens tussen Oost en West, hecht veel waarde aan zijn geschiedenis en rijke cultuur. In een gesprek met een Bulgaar zult u al snel gewezen worden op de 500 jarige Osmaanse overheersing en het 1e en 2e Tsarenrijk. De wereldberoemde kloosters, de vele museumsteden, de herinneringen aan de Nationale Renaissance en de schitterende natuur maken een reis naar Bulgarije meer dan de moeite waard. Maar Bulgarije is ook beroemd om zijn Zwarte Zee kust, met prachtige stranden en hotels met een uitstekende kwaliteit. Heerlijke wijnen, prachtige kloosters, enorme bossen, bergen, meren en rivieren maken Bulgarije tot een absolute aanrader.
 
Dag 1 Vlucht naar Sofia
Vlucht naar Sofia en transfer naar het hotel in het centrum. Sofia behoort tot de oudste steden van Europa en is tegenwoordig een moderne drukke stad. De stad is een uitstekende mix van verschillende culturen en huisvest tal van herinneringen aan het verleden. Als je door het centrum loopt, proef je de rijke historie van de stad en het land. Wandelen is de beste manier om een idee te krijgen van de indrukwekkende kerken, historische gebouwen, aangename parken en pleinen en soms de grimmige bewijzen van het communistische tijdperk. Na de wandeling in de stad gaan we in het hartje centrum dineren. Met live muziek natuurlijk. Overnachting Sofia.

Dag 2 Het Troyan klooster
Na het ontbijt bezoeken we met onze gids de Nevski Katedraal, bekende kerken en St. George Rotonda. Na de lichte lunch rijden we met onze bus naar het Troyan Klooster. Het Troyan Klooster is het op drie na grootste klooster van Bulgarije. De schitterende fresco's van de hand van Zahary Zograf dateren uit 1848. In het klooster bevindt zich tevens het bekende "Heilige maagd" Trourouchitsa icoon. U kunt het museum van nationale handwerkkunsten bezoeken in Troyan of een wandeling maken in het Balkan gebergte, voordat we op weg gaan naar Veliko Turnovo. Hier dineren en overnachten we. Overnachting Veliko Turnovo of Arbanassi.

Dag 3 Veliko Tarnovo, het mysterie van Bulgarije
Nadat we vroeg zijn opgestaan en heerlijk hebben genoten van het ontbijt, gaan we Veliko Turnovo bezoeken, met zijn bekende Tzarevez Heuvel en Samovodska Sharschija. Veliko Tarnovo is het mysterie van Bulgarije. Veel mensen zeggen: 'zo'n romantisch gelegen stad heb ik nog nooit gezien”. Er zijn mensen die vinden dat de stad op haar mooist is in de smalle steegjes tussen de rotshuizen met hun van boven uitdijende geveltjes, waartussen 's middags de geur van paprika en peterselie hangt, de dominante krachten in de Bulgaarse keuken. Anderen prijzen de talloze poortjes en stijl afdalende trappen, die soms maar een halve meter breed zijn. Na een kopje koffie rijden wij met de bus naar een pittoresk dorpje Tryavna. Tryavna verrast de reiziger met haar natuurlijke schoonheid en met de Bulgaarse herlevinggeest, die uit elk huis vloeit. De stad is populair om zijn schone lucht en de unieke Renaissance architectuur. Met het geloof in de eeuwenoude tradities en liefde voor de Bulgaarse Erfenis, hebben de Tryavna meesters populariteit gewonnen met het bouwen, houtsnijden en icoonschilderen. Wij lunchen hier en daarna gaan we naar openluchtmuseum in Etura. Terug in Veliko Turnovo hebben wij wat vrije tijd. ’s Avonds genieten we van een heerlijk diner. Overnachting Veliko Turnovo of Arbanassi.

Dag 4 Arbanassi en de "Ridder van Madara"
’s Ochtends is er aandacht voor de Geboorte van Christus kerk in Arbanassi en typische Arbanassi huizen. Arbanassi is een dorp vol typisch Bulgaarse boerenhuizen met veel houtsnijwerk en geschilderde ornamenten. Hier bezoeken wij ook een huis waar we lokale specialiteiten proeven, onder andere Banitya, yoghurt en wijn. In de namiddag bezoeken we Shumen en de bekende  Tomboulmoskee. We houden onderweg halt in Madara, waar in een rots op 23 m hoogte de betoverende “Ridder van Madara” is uitgehouwen. Dit kunstwerk staat op de lijst van het cultureel patrimonium van de Unesco. Na een korte wandeling gaan we terug met de bus naar Veliko Turnovo voor een fantastisch diner. Overnachting Veliko Turnovo of Arbanassi.

Info aanvragen